logo

Helpt een verzwaringsdeken om beter te slapen?

Helpt een verzwaringsdeken om beter te slapen?

Je hebt vast wel eens gehoord van een verzwaringsdeken. Maar helpt een verzwaringsdeken om beter te slapen, hoe werkt een verzwaringsdeken en voor wie is een verzwaringsdeken geschikt? In deze blog lees je alles over verzwaringsdekens

Verzwaringsdeken voor het slapen

Een verzwaringsdeken is zoals je waarschijnlijk al verwacht had, een deken dat zwaarder gemaakt is. Een verzwaringsdeken kan wel 10 keer meer wegen dan een normale deken, tot wel 15 kilo. Hoeveel kilo jouw verzwaringsdeken moet zijn is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Wanneer je zelf bijvoorbeeld 60 kilo bent, heb je geen deken van 15 kilo nodig. Om deze reden wordt het ook afgeraden om er samen onder te gaan liggen met je partner wanneer jullie verschillen in lichaamsgewicht. Het is dus echt bedoeld om er alleen onder te liggen als je de gewenste effecten wil. Ookal lijken de afmetingen van meeste verzwaringsdekens voor twee personen, zijn ze over het algemeen voor een persoon bedoeld.

Een verzwaringsdeken moet ongeveer 10% van je lichaamsgewicht zijn voor het gewenste effect. Zwaarder maken kan naar wens, maar veel lichter dan 10% van je lichaamsgewicht is te licht om het therapeutische effect op te wekken. Voor kinderen geldt ook 10 procent van het lichaamsgewicht + 0.5 tot 1 kilo.

Hoe werken verzwaringsdekens

Verzwaringsdekens zijn vaak verzwaard met glaskralen of met plastic balletjes. Wanneer je het gewicht en de druk van het deken voelt zou het een kalmerend effect hebben. Je kan het vergelijken met het gevoel van geknuffeld worden. Dit gevoel zou de afgifte van cortisol (stresshormoon) verlagen en de afgifte van serotonine (gelukshormoon) verhogen.

Dit kan dus verschillende effecten hebben. Bij de een zal het voor minder piekeren zorgen wanneer diegene lang wakker ligt ’s nachts. Bij de ander zal het er voor zorgen dat ze minder zullen draaien en om zichzelf te storen tijdens hun nachtrust aangezien het gewicht van het deken

Uit een onderzoek kwam als resultaat dat de gemiddelde slaaptijd toenam, en er werd minder bewegen door de deelnemers gedurende de nacht bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Uit een ander onderzoek bleek 63% van de deelnemers minder angstgevoelens te ervaren nadat ze onder een verzwaringsdeken hadden gelegen.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan gewoon gebruikt worden als normale vervanging van je dekbed
Waar moet je op letten als je een verzwaringsdeken gaat kopen

Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden tijdens de aankoop van  dit soort dekens. Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Wat is je budget? Een verzwaringsdeken is een stuk duurder dan een normaal dekbed. Maar als je denkt dat het voor jou de voordelen kan bieden, investeer hier dan in. Je slaapt tenslotte een derde van je leven!
  • Hoe groot moet je deken zijn? Dit is afhankelijk van hoe groot je natuurlijk zelf bent en of je het deken met een partner gaat delen of niet.
  • Hoe zwaar moet het deken zijn?
  • Hou je van warme of van wat koelere dekens? Over het algemeen worden verzwaringsdekens best warm. Tuurlijk zijn hier andere opties voor.
  • Is het verzwaringsdeken voor een kind?

Verzwaringsdekens voor kinderen

Misschien slaapt je kind slecht of is je kind onrustig ’s nachts en vraag je je af of jouw kind baat zal hebben bij een verzwaringsdeken. Een van de meest veelvoorkomende toepassingen van een verzwaringsdeken is bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD, aangezien dit de hyperactiviteit kan verminderen. Daarnaast kan het ook helpen bij kinderen met autisme, of met kinderen die ’s nachts angstig zijn. Deze verzwaarde dekens kunnen bij deze kinderen een erg kalmerend effect hebben.

Er zijn echter wel een paar aandachtspunten wanneer het aankomt op verzwaringsdekens voor kinderen. Ze zijn namelijk erg zwaar, vooral voor een kind. Het is dus niet heel praktisch voor een kind om deze alleen te laten met een verzwaard deken. Hetzelfde geld voor reizen. Reken er maar niet op dat je kind de hele reis het deken meesleurt! De verzwaringsdekens voor kinderen zijn dan meestal ook wat lichter, tussen de 2kg en 6kg.

Voor wie is een verzwaringsdeken niet geschikt?

Er kunnen veel voordelen voor bepaalde mensen zitten bij het aanschaffen van een verzwaringsdeken. Het is alleen niet voor iedereen geschikt. Mensen met chronische gezondheidsaandoeningen zoals ernstige astma, COPD, of andere aandoeningen aan de luchtwegen kunnen beter geen verzwaard deken gebruiken. Dit komt omdat verzwaringsdekens de symptomen van deze aandoeningen kan verergeren. Dit verschilt natuurlijk per individu. Het is in ieder geval slim om eerst een arts te raadplegen.

Claustrofobie

Wanneer je claustrofobische neigingen hebt is het ook geen goed idee om een verzwaringsdeken aan te schaffen. Aangezien het verzwaringsdeken heel je lichaam bedekt van top tot teen, kan het bij sommige mensen met claustrofobie juist averechts werken.

Jonge kinderen

Ook te jonge kinderen van jonger dan 2 jaar kunnen beter geen verzwaringsdeken gebruiken. Jonge kinderen zijn vaak nog motorisch minder goed ontwikkeld waardoor ze veel moeite kunnen hebben met het deken van hen af proberen te krijgen.

Een verzwaringsdeken is dus niet voor iedereen geschikt. De druk die het deken op je lichaam plaatst en het voor sommigen zo’n prettige ervaring maakt, is juist waarom sommigen mensen juist geen verzwaringsdeken moeten gebruiken.

Geen quick fix

Nu denk je bij jezelf misschien dat een verzwaringsdeken een magisch wonderdeken is waardoor iedereen zijn slaapproblemen worden opgelost. Een verzwaringsdeken kan je helpen met angst, moeilijk in slaap vallen, of misschien als je veel doet piekeren in bed. Een verzwaringsdeken is geen quick fix voor bijvoorbeeld een slechte avondroutine of onvoldoende slaap en gaat je op die punten dus geen quick fix geven. Een goede avondroutine voldoende (en kwalitatieve) slaap zijn daarentegen wel wondermiddelen!

Alternatieven in plaats van een nieuwe deken

Er zijn alternatieven die je ook kan gebruiken in plaats van direct een deken aan te schaffen. Dit alternatief wordt een slaaptunnel genoemd.

Slaaptunnel

Dit is een soort hoes die je om je dekbed heen kan doen. Dit is een goedkoper alternatief tegenover een normaal verzwaringsdeken en een goede instapoptie als je een verzwaringsdeken aan het overwegen bent. Deze slaaptunnels worden vaak met kinderen gebruikt, aangezien ze vaak minder wegen.

Dekbed zelf zwaar maken

Ook zijn er andere doe het zelf alternatieven. Je zou bijvoorbeeld dekbedden bij elkaar kunnen doen totdat je 10 procent van je lichaamsgewicht hebt. Ook zou je kunnen proberen om boeken bij je dekbed te doen om het te verzwaren. Zo lang als het totaalgewicht de 10% van je lichaamsgewicht bereikt zit je goed!

Natuurlijke slaapsupplementen

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die je kunt suppleren of nemen tijdens jouw avondroutine om jouw nachtrust echt kwalitatief beter te maken. Waaronder:
GABA (Gamma-aminoboterzuur). Dit remt de signalen die er voor zorgen dat jij actief blijft. Hierdoor wordt de tijd om in slaap te komen verkort en slaap je ook dieper.
L-Theanine. Dit is een aminozuur dat wetenschappelijk bewezen ontspanningsvoordelen biedt.
Magnesium acetyl taurinaat. Dit helpt om je lichaam te ontspannen.
– Melatonine. Het slaaphormoon dat je eigen lichaam ook aanmaakt om er voor te zorgen dat je slaperig wordt.
Valeriaanwortel-extract. Dit is een kruid dat al duizenden jaren gebruikt voor een uitgerust gevoel, een verbeterd slaapritme en als hulpmiddel bij veel stress.

Al deze middelen zullen je helpen om van jouw nachtrusten de beste ooit te maken. Je kan ze nu handig in een capsule nemen met onze Good Night caps. Je kan ze hier bestellen.

Conclusie, helpt een deken voor een betere nachtrust?

Een verzwaringsdeken kan dus een oplossing zijn wanneer je betere kwaliteit slaap wil, of wanneer je misschien andere slaapproblemen ervaart. Het is echter geen quick fix voor je voor de meeste slaapproblemen.

Belangrijk bij het aanschaffen van een verzwaringsdeken is dat je rekening houdt met jouw lichaamsgewicht en jouw afmetingen. Daarom wordt over het algemeen aangeraden om een verzwaringsdeken te gebruiken voor een persoon.

Ook zijn deze dekens gemaakt en gevuld met verschillende materialen, die allemaal andere eigenschappen hebben. Ons advies is dus om deze in een fysieke winkel te proberen, waardoor je een gevoel voor elk kunt krijgen

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email