logo

Hypnose om beter te slapen, het kan! Wij leggen uit hoe.

Hypnose om beter te slapen, het kan! Wij leggen uit hoe.

Hypnose wordt vaak in films voorgedaan als een heel zweverig iets wat je geest zou kunnen besturen. Dit is hypnose echter niet. Je kunt het je voorstellen als een psychologische staat van je aandacht focussen, die gebruikt kan worden om het leven van mensen te veranderen. Verschillende clinici gebruiken hypnose. Deze clinici worden hypnotherapeuten genoemd. Ze gebruiken deze hyperfocus van de aandacht om psychologische maar ook fysieke verandering waar te brengen.

Hypnose wordt zo genoemd omdat het woord afstamt van de Griekse God Hypnose: De God van slaap.

Vandaag kan hypnose gebruikt worden om verschillende condities en aandoeningen te behandelen, waaronder prikkelbare darmsyndroom, pijn, angst en zelfs overgang gerelateerde symptomen. Maar kan het dan ook helpen met het verbeteren van je slaap?

Kan hypnose helpen om beter te slapen?

Aangezien een vierde van de Nederlanders met slaapproblemen zit is het logisch dat men zich afvraagt of hypnose ook bij slaap kan helpen. In sommige studies laten ze zien dat het inderdaad kan helpen bij mensen met ernstige slapeloosheid en voor een toename in diepe slaap kan zorgen.

Hypnose kan dus gebruikt worden om slapeloosheid te behandelen en de symptomen te verminderen. Hypnotherapeuten zorgen ervoor dat je in een staat van ontspanning komt, met betere slaaphygiëne door middel van instructies. Instructies voor betere slaaphygiëne bevorderen rust door de focus te leggen op het verbeteren van de slaapomgeving en leefstijlveranderingen. Dit vertaalt zich dan weer naar betere slaap.

Ook kan hypnotherapie gebruikt worden voor mensen die veel last hebben van nachtmerries, slaapverlamming en slaapwandelen. De studies laten tot nu toe veel goeds zien voor de behandelingen met hypnose. Er is alleen meer informatie en grotere studies nodig om hier echt zeker van te kunnen zijn. Tot nu toe laat het zien dat het kan helpen bij verschillende slaapklachten, en dat er weinig tot geen bijwerkingen bij komen kijken.

Hoe werkt hypnotherapie?

Hoewel hypnose voor verschillende aandoeningen en condities gebruikt kan worden zijn onderzoekers nog steeds niet honderd procent zeker wat het precieze effect is van hypnose op de hersenen. Door deze onbeantwoorde vragen is het nog niet echt duidelijk wat de positieve effecten van hypnose produceert.

Hypnotherapie kan er verschillend uit zien, afhankelijk van het doel van de behandeling en de klachten van de persoon. Vaak bestaat een hypnose procedure uit deze verschillende stappen:

Toestemming

Werken met een hypnotherapeut begint met een gesprek om een relatie tot stand te brengen, de voordelen en risico’s te bespreken, maar ook hoe de behandeling zich voort gaat zetten en wat de persoon kan verwachten. Voor velen kan het een onwennige, nieuwe ervaring zijn, en het werkt ook veruit het beste wanneer de persoon volledig ontspannen is en in de behandeling meegaat. Daarom is dit vaak de belangrijkste stap.

Hypnotische inductie

Wanneer de behandeling begint suggereert de hypnotherapeut met verschillende aanwijzingen voor mentale en fysieke ontspanning. Dit kan door te praten, maar ook door beschrijvingen te geven van bepaalde kalmerende visuele beelden.

Verdieping

Wanneer de persoon ontspannen is wordt de hypnotische staat verdiept. Dit kan door middel van suggesties van metaforen. Denk bijvoorbeeld aan langzaam van een trap aflopen.

Suggesties

Wanneer de persoon dieper ontspannen is worden er suggesties gemaakt die specifiek zijn aan de behandeling en aan de klachten van de persoon. Denk bijvoorbeeld bij iemand met slapeloosheid aan de contactpunten voelen met het bed wanneer ze naar bed gaan.

Beëindiging

Wanneer de suggesties zijn gegeven wordt de persoon naar het einde van de hypnose begeleid. Dit wordt ook weer door middel van suggesties gedaan die ervoor zorgen dat de patiënt zich meer alert en wakker voelt.

Hoelang duurt het precies voordat je resultaten gaat zien van hypnotherapie? Dat verschilt erg per behandelmethode, de symptomen en het doel van de behandeling. Sommige studies bevonden al bepaalde positieve effecten na een enkele behandeling, terwijl de meeste dit pas bevonden na een aantal sessies.

Tips voor betere slaap door hypnose

Wanneer je bent begonnen met hypnose voor je slaap en je bent er enthousiast over zijn hieronder een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je nog meer haalt uit je hypnose:

Vraag om extra middelen

Wanneer je merkt dat hypnose je helpt om te ontspannen en beter te slapen kan je vragen om extra middelen aan je hypnotherapeut. Dit kunnen andere technieken zijn die je kan proberen, maar ook opnames, applicaties of oefeningen die je thuis kan doen.

Ontwikkel een routine

Of je nu onder een behandeling bent bij een hypnotherapeut of dat je het zelf doet, is een routine en gewoonte ontwikkelen van grote invloed. Wanneer je ervoor zorgt dat je je hypnose routinematig er in houdt zal het effect ook versterkt worden aangezien je lichaam weet wat er komen gaat en het bijna automatisch wordt.

Begin klein

Wanneer het niet de eerste keer lukt zoals je wil, geef het dan niet op. Onder hypnose bevinden is ook een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Begin desnoods klein wanneer je het zelf doet en gebruik begeleiding door middel van video’s of andere middelen.

Diepe slaap hypnose

Wat is zelf-hypnose?

Zelf hypnose beschrijft de mogelijkheid voor mensen om zichzelf te hypnotiseren. Technieken om dit te doen kunnen geleerd worden van een getrainde hypnotherapeut, van het internet maar ook door middel van applicaties op je telefoon.

Vergelijkbaar met een behandeling onder begeleiding van een hypnotherapeut ondergaat zelfhypnose vaak dezelfde bovengenoemde stappen. Tijdens zelf-hypnose zorg je ervoor dat je jezelf in een hypnotische staat krijgt door middel van focus op je juiste plekken leggen en beeldspraak. Vervolgens luister je naar suggesties of gezegdes die gericht zijn op de symptomen die je ervaart.

Applicaties op smartphones zijn een vrij nieuwe manier om toegang te krijgen tot hypnose. Deze applicaties bieden instructies, video’s of geluid die kunnen helpen bij zelf-hypnose. De meeste applicaties die ontwikkeld zijn voor hypnose zijn niet op wetenschap gebaseerd en leggen met name de focus op mensen die af willen vallen, je zelfverzekerder voelen en het verminderen van stress. Er is echter wel een studie die suggereert dat hypnose applicaties kunnen helpen bij slaap.

Is hypnose voor mij?

Hoewel er bij hypnose weinig bijwerkingen aan te pas komen, is het belangrijk te onthouden dat geen behandeling zonder risico is. Sommige onderzoekers geven aan dat personen een aantal korte termijn bijwerkingen kunnen ondergaan, waaronder duizeligheid, verwarring en paniekaanvallen. Het kan dus zijn dat hypnose niet goed is voor bepaalde mensen met onderliggende mentale gezondheidsaandoeningen.

Niet iedereen reageert dus op dezelfde manier op hypnose. Onderzoek suggereert dat het aan verschillende biologische, psychologische en sociale factoren ligt of iemand nu wel of niet goed op hypnose reageert. Deze factoren zijn onder andere de verwachtingen van de persoon, de motivatie maar ook de kracht van de relatie tussen de therapeut en de patiënt. Daarom is de eerste stap en de kennismaking vaak zo belangrijk.

Uiteindelijk blijft de beslissing om hypnose te proberen een persoonlijke keuze. Wanneer je niet zeker bent of het iets voor jou is kan je het overwegen om dit te overleggen met een professional. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg professionals waaronder doctoren, psychologen en mentale gezondheidsadviseurs die getraind en gecertificeerd zijn in het gebruiken van hypnose. Genoeg keuze dus.

Wat kan nog meer helpen met slaap?

Zoals hierboven genoemd is hypnose niet voor iedereen. Er zijn gelukkig wel andere manieren waarop je je slaap kan verbeteren. Veel van deze problemen zijn symptomen van slechte slaaphygiëne.

Tips om je slaaphygiëne te verbeteren zijn

  • Zo veel mogelijk op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan. Ook in het weekend.
  • Vermijd mentale stimulatie voordat je naar bed gaat zoals schermen en elektronica.
  • Vermindering van cafeïne inname aan het einde van de middag en in de avond.
  • Ervoor zorgen dat je kamer zo donker mogelijk is.

Meer tips lezen over hoe je je slaap kan verbeteren? Lees onze blog!

Conclusie

Er is ondertussen wat onderzoek dat laat zien dat hypnose de symptomen van verschillende aandoeningen en condities kan verlichten. Persoonlijk denken we ook dat er veel overlap ligt tussen hypnose en meditatie aangezien het bij beide methoden de focus is om de aandacht te verleggen en op deze manier bijvoorbeeld minder stress te ervaren, aangezien je met een andere blik naar je emoties leert te kijken. Dit kan zich dan ook weer vertalen naar betere slaap.

Het is het dus waard om een keer te proberen mocht je er interesse in hebben aangezien het onderzoek tot nu toe positief is. Hopelijk heeft deze blog je wat inzichten gegeven over of het iets voor jou is. Wil je meer blogs lezen? Check onze blogpagina!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email