Slaap is essentieel voor de lichamelijke gezondheid en een goede werking van het immuunsysteem. Het is ook een belangrijke factor van emotioneel welzijn en geestelijke gezondheid, en helpt om stress, depressie en angst te verslaan.
Of je nu al slaapproblemen had vóór COVID-19 of dat je ze pas onlangs heeft gekregen, er zijn concrete stappen die je kunt nemen om jouw slaap te verbeteren tijdens deze wereldwijde pandemie.
De wereldwijde pandemie van het coronavirus heeft de laatste maanden veel aan ons leven veranderd, en dat geldt ook voor onze slaappatronen. Isolement, verlies van werk, economische en gezondheidsproblemen en de verstoring op werk, school en in het gezinsleven kunnen stress, angst en depressie doen toenemen. Deze kunnen op hun beurt de kwaliteit van jouw slaap aantasten.
Je kunt ’s nachts woelen en draaien, niet in staat zijn om te slapen, hoe moe je ook bent, of midden in de nacht wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te komen. Sommige mensen melden dat ze geplaagd worden door nare dromen, anderen merken dat ze steeds later gaan slapen maar zich nog steeds suf en niet fris voelen als ze wakker worden.
Slapeloosheid en andere slaapstoornissen kunnen een zware tol eisen op jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Te weinig slaap van goede kwaliteit kan invloed hebben op je energie, je concentratie en je vermogen om overdag te functioneren, vooral als je de extra druk hebt om thuis te werken of thuis les te geven aan je kinderen. Een gebrek aan slaap van goede kwaliteit kan je ook humeurig en prikkelbaar maken, het verergeren
Invloed van Covid-19 op je nachtrust
De wereldwijde COVID-19 pandemie heeft een ernstige en aanzienlijke impact gehad op alle aspecten van het dagelijks leven. Wat niet verrassend is dat slaappatronen, slaapkwaliteit, en de diagnose en het beheer van slaapstoornissen allemaal zijn beïnvloed op diepgaande en enigszins onverwachte manieren.
Wat zijn dan soorten slaapstoornissen bij COVID-19? Hier hebben we wat voorbeelden voor je op een rijtje gezet:
- Slapeloosheid: Acuut en aanhoudend.
- Effect van COVID-19 op obstructieve slaapapneu.
- Circadiaans ritme abnormaliteiten.
Overmatige slaperigheid overdag gerelateerd aan slaap-waakstoornis (centraal zenuwstelsel functionele of structurele disfunctie). - Posttraumatische-slaapstoornissen (nieuw ontstaan of opnieuw ontstaan van vroegere posttraumatische stressstoornis).
- Abnormale dromen (nachtmerrie stoornis).
- Voorbijgaand rusteloze benen syndroom geassocieerd met slapeloosheid.
Er zijn veel mensen die nog steeds met langdurige psychologische en fysiologische problemen rondlopen door COVID-19.
De toename van slaapstoornissen is te wijten aan de toegenomen stress en angst die de pandemie heeft teweeggebracht, inclusief de impact van de onzekerheid en het constante spervuur van informatie waaraan we in deze tijd worden blootgesteld. Onze normale routines en dagelijkse activiteiten zijn verstoord en dit heeft voor veel mensen waarschijnlijk een negatieve invloed op de slaap gehad. Maar de pandemie is niet alleen een enorme stressfactor voor veel mensen, het heeft ook nieuwe niveaus van onzekerheid gecreëerd omdat er geen einde aan de horizon is.
Naast slaapstoornissen hebben we te maken met pandemische vermoeidheid, of COVID burn-out, wat een negatieve invloed kan hebben op de slaap. Schuilen, thuis lesgeven, het vermijden van grote bijeenkomsten en openbare plaatsen, het dragen van een masker en niet in staat zijn om ‘normale’ activiteiten te doen, heeft bijgedragen aan deze ervaring.
Meer vastzitten in ons huis kan ook complicaties veroorzaken in ons slaappatroon, voegt ze eraan toe. Meer thuis zijn kan de op licht gebaseerde signalen voor waakzaamheid verstoren. Zonlicht en blootstelling aan licht helpen je circadiane ritme op schema te houden.
3 Tips om weer beter te slapen na een periode met corona
De COVID-19 pandemie baart veel angsten en zorgen. Natuurlijk zijn veel mensen bang om het coronavirus op te lopen omdat ze niet ziek willen worden of andere mensen onbedoeld willen besmetten. De meeste mensen hebben naaste vrienden of familie die ouder zijn of een hoog risico lopen door reeds bestaande aandoeningen, waardoor zij zich zorgen maken over hun gezondheid en veiligheid.
Bijna iedereen heeft ook te maken met economische problemen. Nu de economische activiteit stagneert en er steeds meer banen verloren gaan, is het normaal om je zorgen te maken over inkomen, spaargeld en de eindjes aan elkaar knopen.
Tip 1 Verminder nachtelijke stress
Veel mensen hebben moeite om ’s nachts in slaap te vallen, omdat ze zich zorgen maken over stressvolle delen van hun dagen. En tijdens de pandemie zijn de stressfactoren zeker toegenomen. Wellicht maak je je zorgen over de gezondheid van dierbare of financiële omstandigheden, onzekerheid over je baan of iets anders.
Een manier om met nachtelijke stress om te gaan is om overdag te dagboeken over zaken die je zorgen baren. In plaats van je zorgen te maken over dit of dat wanneer je in bed stapt of midden in de nacht, schrijf het allemaal op en zet je zorgen op papier in de late namiddag of vroege avond.
Tip 2 Let op wat je drinkt
Vooral tijdens de quarantaine kan het verleidelijk zijn om meer alcohol te drinken dan voor de pandemie gebruikelijk was. Hoewel veel mensen melden dat het drinken van alcohol vlak voor het slapen gaan hen kan helpen in slaap te vallen, adviseert Dr. Winkelman het niet als slaapmiddel te gebruiken.
“Alcohol helpt mensen over het algemeen om in slaap te vallen, maar het leidt tot een ontwaking effect dat niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust,” zegt hij. “Je blijft niet in slaap als je voor het slapengaan alcohol hebt gedronken. Je valt dus wel in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is beduidend minder.”
Andere activiteiten die op een vergelijkbare manier kunnen interfereren zijn het eten van maaltijden of het drinken van cafeïne te dicht voor het slapengaan.
Tip 3: Ontspannende activiteiten voor het slapen gaan
Door de verspreiding van technologie is televisietijd een onderdeel geworden van de routine aan het eind van een lange dag. Hoewel televisie- of online-materiaal kan afleiden van de zorgen en stress van ons dagelijks leven, is de inhoud ervan vaak niet ontspannend en kan het in feite de bezorgdheid verder aanwakkeren. Ook het felle licht van apparaten kan de slaap verstoren.
In plaats van het nieuws te volgen of een programma vol actie te bekijken voordat je naar bed gaat, kun je beter iets lezen of kijken dat ontspant en afleidt.
Conclusie: Effect van covid op je slaap
Mocht je het idee hebben dat je een slaapstoornis hebt, bezoek dan een huisarts, een psychiater of een kliniek voor slaapstoornissen. Behandelingsopties omvatten slaapmedicatie en cognitieve gedragstherapie, waarbij wordt geleerd hoe gedrag dat slaapproblemen in stand houdt, kan worden geïdentificeerd en gewijzigd.
Behandelingsopties voor een angststoornis omvatten ook cognitieve gedragstherapie, evenals ontspanningstechnieken en medicatie. Jouw arts of therapeut kan je één of een combinatie van deze behandelingen aanraden.
PS. Iedereen reageert anders op stressvolle situaties en de uitbraak van het coronavirus kan stressvol zijn voor mensen en gemeenschappen. Het is belangrijk dat we zelfzorg en zelfcompassie gebruiken om ons welzijn te bevorderen. Volg de bovenstaande tips, en blijf onze blogs volgen voor meer slaaptips. ZZZZ…