logo

De zin en onzin van slaaptabletten als oplossing voor je slaapproblemen

De zin en onzin van slaaptabletten als oplossing voor je slaapproblemen

Slaaptabletten hebben duidelijk aantoonbare bijwerkingen. De bijwerkingen van slaappillen variëren per medicatie, maar ze kunnen onder meer duizeligheid, hoofdpijn, gastro-intestinale problemen, langdurige slaperigheid, allergische reacties, geheugenproblemen en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten tijdens een gedeeltelijke slaap omvatten. In dit artikel gaan we je alle informatie geven over de zin en onzin van slaaptabletten, zodat jij de juiste keuze kunt maken als oplossing van je slaapproblemen. 

Wat doen slaaptabletten?

Slaaptabletten behandelen slapeloosheid door je slaperig en ontspannen te laten voelen. Slaapmiddelen, inclusief natuurlijke middelen zoals melatonine, kunnen bijwerkingen hebben. Je kunt je verward of slaperig voelen gedurende de dag. Sommige mensen lopen of eten in hun slaap (parasomnia). Andere niet-medicamenteuze therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) zijn beter in het verbeteren van de slaap.

Zoals de naam al zegt, helpen slaaptabletten je om wat slaap te pakken. Mensen met slaapstoornissen zoals slapeloosheid kunnen deze medicijnen nemen om hen te helpen in slaap te vallen. Slaapmedicijnen kunnen je ook helpen om in slaap te blijven als je de neiging hebt om midden in de nacht wakker te worden.

Er zijn verschillende soorten slaappillen. Elk werkt anders. Sommige slaapmiddelen veroorzaken slaperigheid, terwijl andere het deel van de hersenen dat je alert houdt tot zwijgen brengen.

Dit zijn de bekendste slaaptabletten:

  • Doxepin (Silenor)
  • Estazolam
  • Eszopiclone (Lunesta)
  • Ramelteon (Rozerem)
  • Temazepam (Restoril)
  • Triazolam (Halcion)
  • Zaleplon (Sonata)
  • Zolpidem (Ambien, Edluar, Intermezzo, Zolpimist)Suvorexant (Belsomra)

Nu je weet wat de bekendste slaaptabletten zijn, is het ook belangrijk om te weten dat deze verslavend kunnen werken. Je kunt dan dus alleen slapen met tabletten en niet meer zonder.

Er zit een verschil in per tablet waar die aan bij zou dragen. de ene tablet draagt bij aan het ‘in slaap komen.’ De andere tablet zorgt ervoor dat je dieper slaapt.

De slaaptabletten die er om bekend staan dat ze je afhankelijk kunnen maken, zijn: Estazolam, Eszopiclone, Temazepam, Triazolam, Zaleplon, Zolpidem en Suvorexant.

Bijwerkingen van slaapmedicatie

Medicatie gaat gepaard met bijwerkingen. De voorgeschreven bijwerkingen van slaappillen zijn bijwerkingen zoals:

  • Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd, wat kan leiden tot vallen
  • Hoofdpijn
  • Maagdarmklachten, zoals diarree en misselijkheid
  • Langdurige slaperigheid, vooral bij medicijnen die je helpen in slaap te blijven
  • Ernstige allergische reactie
  • Slaapgerelateerd gedrag, zoals rijden of eten wanneer je niet volledig wakker bent
  • Geheugen- en prestatieproblemen overdag
  • Antidepressiva met een verdovend effect

Soms kunnen geneesmiddelen op recept die vooral worden gebruikt om depressie te behandelen, slapeloosheid verlichten als ze in lagere doses worden ingenomen. Hoewel deze middelen veel worden gebruikt, zijn ze niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor slapeloosheid.

Wanneer slapeloosheid secundair is aan depressie of angst, kunnen antidepressiva beide aandoeningen tegelijkertijd verbeteren.

Sommige gezondheidsproblemen – bijvoorbeeld nieraandoeningen, lage bloeddruk, hartritmestoornissen of een geschiedenis van epileptische aanvallen – kunnen je mogelijkheden beperken. Ook kunnen geneesmiddelen op recept en vrij verkrijgbare slaapmiddelen een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen.

En het nemen van bepaalde voorgeschreven slaappillen kan leiden tot drugsmisbruik of drugsverslaving, dus het is belangrijk om het advies van je arts op te volgen.

Werkt een slaaptablet?

Studies tonen aan dat slaappillen niet zo nuttig zijn om een goede nachtrust te bevorderen. De meeste mensen die slaapmiddelen slikken, vallen acht tot twintig minuten sneller in slaap dan mensen zonder medicijnen. Gemiddeld krijgt je een extra 35 minuten slaap.

Over het algemeen moeten slaapmiddelen voor kortdurend gebruik zijn. Ze kunnen vooral helpen als een stressvolle gebeurtenis in je leven, zoals een scheiding of een sterfgeval in de familie, je wakker houdt.

Slaapproblemen komen vaker voor naarmate je ouder wordt. Ongeveer een op de drie ouderen gebruikt een slaapmedicijn.

Conclusie: Gaat een slaappil je van je slaapproblemen af helpen?

Medicatie om slapeloosheid te behandelen is niet zo belangrijk als het behandelen van de onderliggende aandoening. Veel ziektes zoals kanker worden in verband gebracht met slapeloosheid. Slaapstoornissen kunnen ook worden beschouwd als symptomen van onderliggende mentale en fysieke aandoeningen.

De studie zei niet waarom de patiënten slaapmedicatie kregen voorgeschreven, of de patiënten werden geëvalueerd door een slaapspecialist, of dat ze ook andere behandelingen ondergingen voor onderliggende gezondheidsaandoeningen — allemaal belangrijke factoren bij het afwegen van een verhoogd risico op overlijden, zei Dr. Steven Scharf, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Maryland in Baltimore.

Onbehandelde slaapstoornissen kunnen leiden tot aandoeningen als obesitas, diabetes, hartziekten en beroertes.Nieuwe studie vindt verband tussen slaapmedicatie en verhoogd risico op overlijden.

Slaapmedicatie wordt in verband gebracht met bijna viervoudig verhoogd overlijdensrisico.

PS. Let op! De slaapsupplementen van Consiouz, is geen slaapmedicatie! Je kunt nu t/m 1 mei de supplementen nog los aanschaffen. Supplementen zijn effectief en kunnen die stoffen aanvullen die jij nodig hebt om beter te slapen. Zie het dan ook als een extra duwtje in de rug om sneller in slaap te vallen en/of dieper te slapen. Klik hier om alle supplementen te bekijken.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email