logo

Krijg een goede nachtrust en slaap beter met deze tips

Krijg een goede nachtrust en slaap beter met deze tips

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond wat voor effect slaaptekort heeft op vrijwel alle facetten van ons dagelijkse leven. We kennen allemaal de periodes dat we liefst willen blijven snoozen tot we rechtstreeks kunnen lunchen, omdat we gebroken wakker worden en volledig futloos zijn. Voor ons als slaapspecialisten is dit een herkenbare situatie. Daarom hebben we voor jou de oplossing voor goede nachtrust die iedereen verdient met tips om beter te slapen!

Wat is een goede nachtrust?

Om te gaan bepalen wat een goede nachtrust is, moeten we eerst stilstaan bij de term ‘slaap’. Nachtrust of slaap is een complex proces omdat er zoveel gebeurt met ons lichaam én brein zonder dat we dit zelf door hebben. Tijdens de slaap ervaart ons lichaam een periode van inactiviteit, maar ons brein daarentegen kan behoorlijk actief zijn. De hartslag neemt af, de ademhaling gaat veel langzamer en ons brein minimaliseert zovele mogelijk externe prikkels.

Toch is deze periode van slaap enorm belangrijk voor ons alledaags functioneren. Ons lichaam en geest verwerken de afgelopen gebeurtenissen en bereiden ons tegelijk ook voor op een nieuwe dag. Hier zien we hoe essentieel een goede nachtrust is voor zowel ons lichaam als ons brein.

Het is tijdens de slaap dat er veel verschillende processen zich afspelen die invloed hebben op hoe we ons voelen na onze nachtrust. Word jij heerlijk uitgerust wakker of heb je het gevoel dat je nog minimaal een extra paar uur slaap nodig hebt? Slecht slapen is dan ook bepalend voor het verdere verloop van de dag. Veel taken en handelingen die we vaak automatisch doen, worden beïnvloed door de kwaliteit van onze slaap.

Verschillende fases van slaap

Dat we allemaal nood hebben aan goede nachtrust, is vanzelfsprekend. Ieder persoon is verschillend en sommige mensen hebben voldoende met een karige 5 uur slaap per nacht: de zogenaamde kortslapers. De langslapers gaan minimaal voor 8 tot 10 uur per nacht. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk het onderscheid te maken tussen kwantiteit en kwaliteit. Deze kwaliteit wordt bepaald in de verschillende fases van onze slaapcyclus.

Elke fase is verschillend en bepaalt ook hoe fit we wakker worden. Het gevoel dat we moe en futloos wakker worden, kan een indicatie zijn dat we wakker worden tijdens een ongunstige slaapcycli zoals in een REM-slaap. Lees hier alles over de verschillende slaapfases en hun kernmerken.

Oorzaken van een gebrek aan goede nachtrust

Het gebrek aan kwalitatieve slaap kent verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn psychosociale klachten, denk bijvoorbeeld aan periodes van overmatig gevoel van stress. Deze ingrijpende gebeurtenissen in ons leven bepalen of we een goede nachtrust hebben: het overlijden van een dierbare, financiële stress of zelfs een depressie.

waarom slaap zo belangrijk is

Sommige oorzaken zijn erg duidelijk maar ons onderbewustzijn neemt het ook vaak van ons over als we eenmaal in bed liggen. Nare dromen, piekeren of zelfs nadenken over die ene zinloze discussie van zoveel maanden geleden. Is dit wat je nog steeds niet lekker zit? Er zijn tal van oorzaken die jouw nachtrust kunnen beïnvloeden. Wees hier dus bewust van en anticipeer, zodat je jouw lichaam en brein de rust kan geven die het nodig heeft!

Gevolgen van slechte nachtrust

Het is duidelijk hoe essentieel goede nachtrust is, zowel voor ons lichaam als voor ons brein. Wanneer ons lichaam en brein onvoldoende rust hebben, kan dit serieuze gevolgen hebben:

Emotioneel onstabiel

De kwaliteit van onze nachtrust bepaalt onze algemene gemoedstoestand en ook onze emotionele stabiliteit. Wanneer we slaaptekort hebben, merken we dat we prikkelbaarder zijn en minder veerkrachtig.

Huidveroudering

Bij een slaaptekort maken je bijnieren meer cortisol aan. Dit is hetzelfde hormoon dat vrijkomt tijdens periodes van stress. En net cortisol heeft een aantal negatieve effecten op je huid. Een schoonheidsslaapje is dus echt geen overbodige luxe!

Reactievermogen

Wanneer ons lichaam een zogenaamde slaapschuld heeft neemt ons reactievermogen aanzienlijk af. Wist je dat maar liefst 10 tot 15% van de verkeersongevallen worden toegeschreven aan vermoeidheid, volgens het de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersongevallen?

Kans op depressie door een slechte nachtrust op lange termijn

Depressie kan zelfs ook een mogelijks gevolg zijn wanneer deze goede nachtrust op lange termijn uitblijft. Het is vaak een aan eenschakeling van gebrek aan concentratie en veranderde kwaliteit in je werk en persoonlijk leven. Een slaaptekort verandert het serotinesysteem in je hersenen. Dit gebrek heeft een verband met stress, depressies en het gelukkig zijn met jouw leven.

Gewichtstoename door slecht slapen

Een chronisch gebrek aan goede nachtrust heeft invloed op je metabolisme en op je gewicht. Volgens een studie van American Heart Association blijkt dat er een correlatie is met slaap en gewicht. Zij die minder dan 6 uur per nacht slapen zouden meer kans hebben op gewichtstoename.

Belang van een goede nachtrust

Onder jongeren zien we helaas vaker dat zij slaap niet zien als een belangrijk element in het alledaagse leven. We voelen ook dat we nu, meer dan ooit, zoveel mogelijk moeten presteren wat zich vertaalt in lange werkdagen, soms ten koste van onze nachtrust. Daarnaast spenderen we onze vrije tijd liever in onze sociale kringen dan te kiezen voor dat extra uurtje slaap.

Vaak denken we dat slaap overrated is, maar in een snel veranderende wereld waar we overspoeld worden met prikkels, zowel zakelijk als privé, is het essentieel om het belang van slaap te kennen. Je moet jezelf voorbereiden op wat de mogelijke gevolgen zijn van een slecht slaappatroon en hier iets tegen doen.

Advies voor een betere slaapkwaliteit

De zoektocht naar een oplossing begint bij de erkenning van het probleem en het bepalen van de oorzaak. Slaap jij slecht omdat jij niet het juiste matras hebt, dan is dit probleem gemakkelijk te voorkomen om jouw goede nachtrust verder te garanderen. Echter zijn veel situaties iets complexer en bevindt de oorzaak zich in de psyché, met name stress of aanhoudende piekergedachten.

Tips voor een betere nachtrust

  • Beweeg voldoende: geef je lichaam ook de beweging die het verdient. Wanneer je fysieke inspanningen levert door de dag heen, zal ook je lichaam nood hebben aan rust. Dit kan door simpelweg te gaan sporten of te focussen op 10.000 stappen per dag
  • Optimaliseer je slaapkamer voor een goede nachtrust
  • Vermijd blauw licht van onder andere telefoon en tablet tot minimaal één uur voor bedtijd. Naast dat technologische middelen blauw licht uitscheiden, waardoor jij moeilijker melatonine (het inslaaphormoon) aanmaakt, stimuleren zij ook de brein activiteit. Je wilt je brein activiteit zo laag mogelijk houden voor het slapen. Vermijd dus alles wat jouw brein stimuleert voor het slapen gaan.
  • Vermijd alcohol. Door alcohol val je gemiddeld gezien sneller in slaap maar heeft een negatief effect op de diepe slaap die net essentieel is.
  • Men ziet cafeïne als een oppeppertje, maar deze kan lang invloed hebben op je energieniveau. Vermijd dus cafeïne vanaf het einde van de middag en kies voor cafeïnevrije alternatieven.
  • Zorg dat je slaapkamer ook een slaapkamer is: ga hier niet zitten werken of studeren. Dit geeft je hersenen verkeerde associaties met de plek waar je eigenlijk alleen zou moeten slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet de stimulus krijgt om ‘moe’ te worden.
  • Zorg voor een vast slaappatroon. Ga dus elke dag op dezelfde tijden naar bed en sta op dezelfde tijden op. Zo weet je lichaam wanneer het moet gaan slapen.
  • Ontwikkel een slaapritueel voor jezelf, wat je elke avond voor het slapen gaan herhaalt. Dit kan mediteren, een stukje wandelen, een boek lezen of alles wat jou tot een ontspannen staat brengt zijn.

Bovenstaande tips zijn natuurlijk leidraden die ieder van ons kan gebruiken voor een verbeterde nachtrust. Het is belangrijk om de oorzaak van je slaapprobleem te gaan benoemen alvorens je doeltreffend kan handelen. Vaak liggen hier mentale klachten aan ten grondslag waardoor bovenstaande tips mogelijks niet voldoende zijn om je goede nachtrust te garanderen.

Optimaliseer je slaap met Consiouz

Wij bij Consiouz zijn specialisten en zijn ons bewust van alle externe factoren die bepalend zijn voor onze nachtrust. Dit kan inderdaad gaan van minimale klachten tot onder andere een chronisch slaapgebrek, met kans op depressie als gevolg.

Maar liefst 1 op de 3 Nederlands geeft aan niet goed te slapen en vaak is het elimineren van prikkels en het optimaliseren van je slaapkamer voor vele mensen niet voldoende. Hiervoor ontwikkelen wij het wetenschappelijk onderbouwde slaapsupplementen. Deze 100% natuurlijk en veilige slaapcapsules zijn samengesteld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij we kijken naar het belang van de verschillende slaapcycli. Via deze capsules op basis van natuurlijke ingrediënten optimaliseren we jouw slaap, door de verschillende slaapfases te garanderen.

diepe slaap

Door het kiezen voor GABA en de andere wetenschappelijk bewezen ingrediënten, verkorten we de in slaaptijd én verbeteren we de slaapdiepte. Hierdoor kun je goed herstellen van je dag.

Kies bewust voor de rust die jouw lichaam én brein verdient!

Lees alle voordelen en bestel hier je Good Night Caps en ervaar uitgeruste ochtenden, vol energie voor een nieuwe dag! Het Good Night Caps voedingssupplement is goedgekeurd door de Europese Commissie en daarmee volledig veilig voor gebruik.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email