logo

Helpt naakt slapen voor een betere nachtrust?

Helpt naakt slapen voor een betere nachtrust?

Op welke manier slaap jij? Het kan zijn dat je alleen een onderbroek aan hebt, een lekker warme pyjama of dat je naakt slaapt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar maakt het iets uit? In dit artikel gaan we je meer vertellen over naakt slapen.

Hoeveel mensen slapen naakt?

Uit onderzoek van noviodata is gebleken dat 20% van de Nederlanders tussen de 46 en 55 jaar in hun blootje slaapt. Bij de jongeren is dit nog een stuk minder, slechts 9%. In de leeftijd van 26 tot 46 slaapt 18% naakt. Hieruit kan geconcludeerd worden dat veruit de meeste Nederlanders liever gekleed slapen.

Van alle jongeren slaapt 35% liever in zijn onderbroek. Bij de wat oudere mensen is de pyjama met 36% het populairst.

Wat zijn de voordelen van naakt slapen?

Slaap jij altijd al naakt in bed? Dat is goed nieuws want naakt slapen heeft vele voordelen. In dit hoofdstuk leggen we je uit waarom het beter is om naakt te slapen.

1. Je bent actiever

Trek jij na je werk meteen je pyjama of huispak aan? De kans is klein dat ’s avonds na het eten nog gaat sporten. Trek niet meteen je pyjama of huispak aan maar ga in de avond lekker sporten of wandelen. Dit zorgt voor een gezondere levensstijl.

2. Je hebt een actiever seksleven

Wanneer je samen in bed slaapt is knuffelen en huid-op-huid contact belangrijk voor je relatie. Naakt slapen kan leiden tot sneller seksueel contact. Door seks te hebben of veel te knuffelen krijgt je liefdeshormoon een boost. Hierdoor ga jij je gelukkiger voelen.

3. Meer bewegingsvrijheid

Door naakt te slapen kun je veel vrijer bewegen. Slaap je niet naakt? Probeer het dan eens. Je zult merken dat jij jezelf vrij voelt en meer bewegingsvrijheid hebt.

4. Je lichaam koelt sneller af

Doordat je naakt in bed ligt, koelt je lichaam sneller af. Je lichaam krijgt dan sneller een lagere temperatuur die nodig is om goed te slapen. Een ander groot voordeel is dat je meer calorieën verbrand tijdens het slapen. Je lichaam moet harder werken om het weer warm te krijgen waardoor je meer calorieën verbrandt.

5. Het is beter voor je huid

Over het algemeen heb je elke dag kleren aan. Je huid zit dan ingepakt in verschillende lagen textiel. Als je dan ’s nachts ook nog eens een pyjama aan doet, kan je huid niet ademen. Door naakt te slapen krijgt je huid de kans om te ademen. Dit is betere voor je lichaam omdat je hierdoor minder kans hebt op huidaandoeningen.

6. Het is goed voor je geslachtsorganen

Je zult nu wel denken, geslachtsorganen? Ja, dat lees je goed. Door naakt te slapen wordt de kwaliteit van je sperma beter. Dit komt omdat je door naakt te slapen zorgt voor koelere slaapomstandigheden. Hoe warmer je balzak is, hoe groter de kans op een mindere kwaliteit van je sperma.

Voor vrouwen heeft naakt slapen als grote voordeel dat schimmelinfecties voorkomen kunnen worden. Schimmels kunnen niet tegen koelere en luchtigere slaapomstandigheden.

Wanneer kan een pyjama wel handig zijn?

Na het lezen van het vorige hoofdstuk weet je nu wat de voordelen zijn van naakt slapen. Maar dit wil niet zeggen dat je nooit een pyjama meer aan kan doen. In sommige gevallen kan een pyjama wel handig zijn.

Als het in de winter erg koud is op je kamer, kun je overwegen om een pyjama aan te doen. Als de temperatuur van je lichaam te laag is, kun je wakker worden. Het is belangrijk dat vooral je handen en voeten warm blijven.

Maar ook tijdens een hittegolf kan een pyjama handig zijn. Als het ’s nachts op je kamer erg warm is, kan een katoenen pyjama de oplossing. Het zweet trekt dan niet in je beddengoed maar in je pyjama. Als je naakt slaapt, trekt al het zweet in je beddengoed waardoor je bed erg klam wordt. Hierdoor slaap je met een pyjama aan toch net wat frisser.

5 Tips om naakt te slapen

Heb jij nog nooit naakt geslapen en vind je het lastig om de eerste stap te zetten? In dit hoofdstuk geven we je wat handige tips om te beginnen met naakt slapen.

1. Gebruik katoen beddengoed. Katoen beddengoed zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt.
2. Gebruik een 4-seizoenen dekbed. Zo kun jij het hele jaar door lekker slapen en heb je het juiste dekbed voor het juiste seizoen.
3. Neem een douche voordat je gaat slapen. Hierdoor geef jij je lichaam de kans om af te koelen.
4. Zorg dat je een badjas bij de hand hebt zodat je ’s ochtends lekker kunt opstaan
5. Draag jij een pyjama in bed? Slaap dan eerst in je ondergoed, zo kun je stap voor stap wennen.

Meer tips nodig voor het slapen? Lees onze slaaptips in deze blog. We hopen dat je met bovenstaande tips de voordelen van naakt slapen inziet.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om met onze slaapexpert Martien Wijnen contact op te nemen.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email