logo

Hoeveel invloed heeft een goed matras op je nachtrust?

Hoeveel invloed heeft een goed matras op je nachtrust?

Beïnvloedt waar je op slaapt ook daadwerkelijk goed je slaapt? Absoluut.

Deskundigen zijn het er over het algemeen over eens, ja, mensen hebben hun slaap kunnen verbeteren met verschillende lig oppervlaktes en slaap is een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid. Maar wat voor iedereen comfortabel is, is persoonlijk.

Maar wat is voor elke persoon comfortabel? Wat zeggen onderzoek en medische professionals over matrassen en de beste nachtrust?

Onderzoek toont aan dat slapen op een matras met een gemiddelde hardheid, met name een matras waarvan de hardheid kan worden aangepast, het comfort, de juiste houding van de wervelkolom en een goede slaap bevordert.

Dit doet een slecht matras met je nachtrust

Studies hebben verschillende verbanden gelegd tussen slechte slaap en geheugen- en concentratieproblemen, een verzwakt immuunsysteem, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Een matras dat niet voldoende ondersteuning of drukverlaging biedt, kan ook bijdragen aan pijntjes en kwaaltjes de volgende dag. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen die met chronische pijn leven.

Wat voor jou werkt, kan anders zijn dan wat werkt voor iemand anders met chronische pijn. Maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Als je je zorgen maakt over lichaamspijn, suggereert onderzoek ook dat het oppervlak waarop je slaapt een verschil maakt in je comfort. Volgens een klein wetenschappelijk onderzoek ondervonden mensen die op matrassen van traagschuim met een gemiddelde stevigheid sliepen, een afname van pijn en vielen ze sneller in slaap.

Slaap heeft invloed op bijna elk aspect van je gezondheid en welzijn. Zonder een goede nachtrust heeft je lichaam niet de middelen die het nodig heeft om goed te functioneren. Een van de eenvoudigste oplossingen voor een goede nachtrust is een comfortabele matras. Als je matras niet meer het comfort en de ondersteuning biedt die je nodig hebt, kan het tijd zijn voor een nieuwe.

Het juiste matras voor iedere slaapstijl

Niet ieder matras is voor iedereen geschikt. Met name de positie waarin je slaapt heeft een grote impact op wat voor matras je nodig hebt.

Zijslapers

Een zachter matras of topper werkt vaak goed. Dit geeft minder druk op uw ene schouder, arm en heup.

Buikslapers

Medium of stevig werkt goed, zodat uw heupen en bekken niet onder uw schouders wegzakken, wat een druk op uw ruggengraat kan veroorzaken.

Rugslaper

 Elke hardheid werkt, omdat je gewicht wordt verdeeld over een groter oppervlak.

Gewicht

 Over het algemeen geldt: hoe meer gewicht je draagt, hoe steviger je matras moet zijn.

Voorkeur

Uiteindelijk komt het kiezen van de stevigheid neer op wat het beste aanvoelt voor je lichaam.

Hier moet een goed matras aan voldoen

Veel factoren beïnvloeden de kwaliteit en duurzaamheid van een matras. Hoewel alle matrassen uiteindelijk verslechteren, houdt een matras van hoogwaardige materialen het langer vol voordat het doorzakt of permanente indrukkingen maakt. Zodra deze problemen zich voordoen, is je matras niet langer in staat om de wervelkolom voldoende te ondersteunen en de druk te verlichten.

Als je de eerste tekenen van een slechte matras herkent, kun je een aantal van de ongemakkelijke bijwerkingen van het slapen op een slechte matras voorkomen.

Tekenen van een slechte matras

De waarschuwingssignalen van een slechte matras zijn niet altijd duidelijk, maar als je een van de volgende symptomen ervaart, kan dat een signaal zijn dat je matras niet naar behoren functioneert.

Pijnen

Wakker worden met pijntjes kan komen doordat de comfortlagen in je matras afbreken, waardoor drukpunten ontstaan als je wegzakt op de stevige ondersteunende kern.

Slechte slaap

Het woelen en draaien op een oncomfortabele matras kan resulteren in een slechte slaapkwaliteit, zelfs als je je daar niet bewust van bent. Als je niet meer fris wakker wordt, kan je matras aan het einde van zijn levensduur zijn. Andere tekenen dat je matras je slaap beïnvloedt zijn meerdere keren per nacht wakker worden of langer dan normaal nodig hebben om in slaap te vallen.

Doorzakken

Bijna alle matrassen beginnen na verloop van tijd door te zakken als gevolg van het ondersteunen van het gewicht van je lichaam nacht na nacht. Een doorgezakte matras kan leiden tot een ongelijke ondersteuning van de wervelkolom, waardoor de druk in je rug en nek kan toenemen terwijl je slaapt. Het zien van permanente lichaam inkepingen in de matras is een duidelijk teken dat de matras aan vervanging toe is.

Slechte ondersteuning

De lagen van de matras zijn bedoeld om samen te werken om de vorm van je wervelkolom te ondersteunen. De comfortlaag moet de juiste uitlijning van de wervelkolom bevorderen zonder dat de matras overmatig inzakt. De ondersteunende kern moet een stevige basis vormen om de zwaardere delen van het lichaam te ondersteunen en de wervelkolom op één vlak te houden. Als je stijf en pijnlijk wakker wordt, kan dat te wijten zijn aan een matras die niet goed ondersteunt.

Overmatige warmte

Het temperatuurregulerende vermogen van een matras hangt vooral af van de materialen die voor de constructie zijn gebruikt. Matrassen met spiralen hebben de neiging koeler te slapen, terwijl schuimmatrassen meer warmte vasthouden door hun stevige constructie. Hoewel veel fabrikanten gel-infusies of faseveranderingsmateriaal gebruiken om de warmte-retentie van een schuimmatras te verminderen, kunnen deze materialen na verloop van tijd slijten en leiden tot een oncomfortabel warm slaapoppervlak. De comfort lagen kunnen ook zachter worden, waardoor je verder in je matras wegzakt en er minder ruimte overblijft voor de luchtstroom rond je lichaam.

Ophoping van allergenen

Allergenen stapelen zich op in versleten matrassen, die veel tijd hebben gehad om huidschilfers van huisdieren, meeldauw, schimmel en andere allergenen te verzamelen. Als je thuis last hebt van allergieën, kan je versleten matras een van de boosdoeners zijn.

Bescherm je tegen schimmel en meeldauw door een matras fundament te gebruiken dat ruimte laat voor luchtstroom onder de matras, en vermindert de ophoping van allergenen door een matrasbeschermer te gebruiken die je in de wasmachine kunt wassen.

Huisstofmijt

Matrassen hopen dode huidcellen op die huisstofmijt aantrekken. Bij mensen met allergieën kan huisstofmijt niezen, tranende ogen, druk op de sinussen en een loopneus veroorzaken. In een matras met binnenvering kunnen zich eerder huisstofmijten ophopen, terwijl een latex- of schuimmatras minder open ruimtes heeft waar ze kunnen leven. Regelmatig stofzuigen van de matras of het gebruik van een matrasbeschermer kan helpen om huisstofmijt buiten te houden.

Conclusie

Kan een slecht matras gezondheidsproblemen veroorzaken? Ja! Een slecht matras kan ongemakken veroorzaken, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen en waardoor je mogelijk vaker ’s nachts wakker wordt. Een slechte slaapkwaliteit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Pijntjes, overmatige warmte, doorzakken, dit zijn de karakteristieken van een slecht matras.
Comfortabel, duurzaam, lichtgewicht, betaalbaar en gebruiksvriendelijk, dit zijn de karakteristieken die een goede matras maken.

Al deze kwaliteiten in één matras hebben kan zeker de investering waard zijn. Koop niet overhaast een matras omdat het goedkoop is, neem de tijd en neem al deze aspecten in je hoofd door.

Waarschijnlijk weet je nu ook wat voor matras bij jou past, aan de hand van je slaapstijl. Wat voor matras kies jij? Slaaplekker!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email