logo

Slaapkamer verduisteren, is een donkere kamer echt belangrijk?

Slaapkamer verduisteren, is een donkere kamer echt belangrijk?

Is jouw kamer donker genoeg?? Het gedrag van de gemiddelde Nederlander met betrekking tot licht lijkt niet bepaald gericht op het verbeteren van de slaapkwaliteit. In deze blog lees je onze tips om je slaapkamer te verduisteren.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 35% van de mensen geen gordijnen in de slaapkamer heeft. Van het overige deel dat wel gordijnen bezit, heeft slechts 40% gordijnen, die de slaapkamer volledig verduisteren. Hiervan zegt 25% de gordijnen niet helemaal dicht te doen.

Reden dat je slaapkamer belangrijk is voor je nachtrust

Over het algemeen is je slaapkamer een van de fijnste en belangrijkste kamers in je huis. Dit is de plek waar je na een lange dag kunt ontspannen en uitgerust wakker wordt. Je brengt gemiddeld 30% van de tijd door in je slaapkamer. Een overzichtelijke, donkere en gezellige slaapkamer zorgt er dus voor dat je goed slaapt. Het is ook erg belangrijk dat je een goed bed hebt, bespaar hier dus niet op. Een goed bed kan rugklachten voorkomen en de slaap bevorderen.

Waarom is goed slapen belangrijk?

Uit een enquête van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder een slaapprobleem heeft. Een goede nachtrust is belangrijk voor je dagelijks functioneren en gezondheid. Langdurig slaaptekort kan leiden tot verschillende ziektes, denk hierbij aan bijvoorbeeld diabetes en hartziekten. Langdurig slecht slapen verhoogt zelfs de kans op een snellere dood. Redenen genoeg om een goede nachtrust hoog op je lijstje met goede gewoonten te plaatsen.

Voor studenten is het ook belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Na een lange studiedag sla je de lesstof beter op in het langetermijngeheugen. Maar ook voor een lesdag is het belangrijk dat je uitgerust bent. Bij onvoldoende slaap kun je de lesstof niet goed opnemen.

Redenen waarom het belangrijk is om je slaapkamer goed te verduisteren

Een niet verduisterde slaapkamer is een vijand voor een goede nachtrust. Je lichaam zal niet voldoende slaapverwekkende melatonine aanmaken voor een goede nachtrust. Zoals je misschien al weet, is melatonine een slaaphormoon dat je slaapritme positief beïnvloed.

Een donkere slaapkamer dus is cruciaal voor een goede nachtrust. Onderzoek wijst uit dat er een direct verband is tussen de totale verduistering van de slaapkamer en slaapkwaliteit. Wanneer er bijvoorbeeld straatlicht de slaapkamer binnenvalt, kan dat ons verstoren om een diepere slaapfase te bereiken.

5 tips om je slaapkamer te verduisteren

Hierboven heb ik je al meer verteld over slapen en waarom het belangrijk is dat je kamer goed verduisterd is. Nu ga ik je 5 praktische tips meegeven die jij kan toepassen om je slaapkamer te verduisteren.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat het goed donker wordt in je slaapkamer. De gordijnen zijn meestal gevoerd met een verduisterende stof die geen licht doorlaat. Hierdoor sluit je daglicht buiten. Bovendien hebben ze een warmte- en geluidsisolerende werking. Je hebt gewone verduistergordijnen en verduisterende rolgordijnen.

Verduisterde rolgordijnen zijn efficiënter, ze bestaan uit een enkele laag zonwerende stof. Ze komen van boven tot onder het raamkozijn, hierdoor laten ze maar weinig licht door.

Rolluiken

Wil je het licht buiten al tegenhouden? Rolluiken werken zonwerend, isolerend en inbraak werend. Het grote voordeel van rolluiken is dat je op ieder moment van de dag je slaapkamer volledig kan verduisteren. Rolluiken verduisteren 100%. Ideaal voor wie bijvoorbeeld in een ploegensysteem werkt en overdag moet slapen. Geluiden van buitenaf worden door rolluiken ook beter tegengehouden.

Zet al je blauwlicht uit als je gaat slapen

Veel mensen denken er niet bij na, maar het is niet alleen belangrijk om ramen te verduisteren maar ook om lichtjes uit te zetten in je slaapkamer. Zorg ervoor dat je telefoon uit staat tijdens het slapen of zet hem op stille modus. Als je dit niet doet kan je telefoon s ’nachts oplichten door inkomende berichten.

Heb je een televisie op je slaapkamer dan is de kans groot dat je de tv op stand-by hebt staan s ‘nachts. Vaak staat er een modem van een tv-aanbieder naast de televisie, dek dit licht af zodat het licht je slaap niet verstoord.

Conclusie: je kunt het beste al je apparatuur in je slaapkamer aansluiten op één stekkerdoos met schakelaar. Als je gaat slapen kun je met een druk op de knop alle spullen die licht uitstralen in één keer uitzetten.

Randje onder de deur

Bij sommige deuren is de ruimte tussen de deur en drempel groot. Wanneer er iemand s ‘nachts over de gang of overloop loopt kan het licht aan gaan. In de zomer is het al vroeg licht waardoor het licht onder de deur hinderlijk kan zijn.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte onder deur bedekt is. Je kunt bijvoorbeeld een tochtstrip monteren aan de onderkant van de deur. Zo kun je de ruimte tussen de drempel en de deur verkleinen waardoor er minder licht naar binnen komt.

Slaapmasker opzetten

Als het lastig is om al het licht uit je slaapkamer te weren kun je ervoor kiezen om een slaapmasker op te zetten. Een slaapmasker zorgt ervoor dat het donker voor je ogen is, waardoor je lichaam meer melatonine kan aanmaken. Door een slaapmasker te gebruiken kun je sneller in slaap vallen.

slechte nachtrust en weinig slaap
Gebruik van een slaapmasker

Als jij denkt dat een slaapmasker goed bij je past, wil je natuurlijk wel het beste slaapmasker aanschaffen. Het is belangrijk om een kwalitatief goed slaapmasker te gebruiken. Een slaapmasker van slechte kwaliteit kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Zoek je nog een kwalitatief slaapmasker? Deze kun je hier bestellen.

Pas je omgeving aan

Naast licht zijn er nog genoeg andere zaken die van invloed zijn op je slaap. Denk hierbij aan de temperatuur, het geluid, de lucht en het bed. Ga maar is naar je slaapkamer en ervaar hoe hij aanvoelt. Wat stoort je? Wat vind je fijn?

Checklist voor je slaapkamer

  • Zorg voor een aantrekkelijk bed (schoon, opgeruimd, frisse lakens, goed matras en kussens) en eventueel prettig zittende nachtkleding.
  • De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 21 °C. De temperatuur verschilt per persoon door het geslacht, gewicht en gebruikte bed textiel.
  • Een goed geventileerde slaapkamer in belangrijk. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% ligt en zet je raam regelmatig open.
  • Vermijd onrust, verwijder de rommel uit je slaapkamer. Je slaapkamer is ook geen werkruimte of plaats om te eten.
  • Let op de geluiden van buitenaf. Word je wakker van je buren, blaffende honden of harde muziek? Probeer dan om je kamer beter te isoleren. Vloerbedekking dempt het geluid, neem dubbel glas of overweeg om rolluiken aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan praten met je buren zodat er rekening met je gehouden wordt.

We hopen dat je door deze tips meer inzicht hebt gekregen in het verduisteren van je slaapkamer. Heb je nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email