logo

Wat is GABA en wat zijn de voordelen?

Wat is GABA en wat zijn de voordelen?

GABA is een aminozuur dat van nature door je hersenen wordt aangemaakt om je geest te kalmeren. GABA is niet een van de bekendste supplementen, maar het is effectief. Daarom is het belangrijk om dit product te kennen. In feite proberen veel slaapmiddelen- en medicatie het lichaam te beïnvloeden om meer GABA te produceren.

Wat is GABA?

GABA is de veelgebruikte afkorting voor Gamma-Aminoboterzuur, wat een mond vol woorden is. Wat GABA uniek en effectief maakt, is dat GABA ook een neurotransmitter is. Over het algemeen helpen neurotransmitters hersencellen om met elkaar te communiceren. GABA wordt een ‘remmende neurotransmitter genoemd, wat in feite betekent dat het bepaalde hersensignalen blokkeert en de activiteit van het zenuwstelsel verlaagt. Sommige effecten van GABA op het lichaam zijn meer ontspanning en minder stress.

GABA kan ook je humeur in evenwicht brengen, wat op zijn beurt ook weer helpt om je slaapkwaliteit te optimaliseren. Zoals eerder vermeld, zijn er veel farmaceutische medicijnen die gericht zijn op de GABA-productie in je hersenen, waaronder barbituraten, antidepressiva en benzodiazepines. Deze medicijnen gebruiken GABA om pijn te verlichten en stress in het lichaam te verminderen. Natuurlijke kruidenmixen werken ook op het GABA-systeem in de hersenen.

GABA komt van nature voor in verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen en in thee. Je kunt dus enkele van deze voedingsmiddelen in je dieet introduceren om op natuurlijke wijze de hoeveelheid GABA in je lichaam te verhogen. De GABA-dosering zelf kan variëren. Zo worden verschillende doseringen gebruikt om de slaap te verbeteren, hoge bloeddruk te behandelen, angst te verminderen en het natuurlijke groeihormoon van je lichaam te stimuleren. In augustus 2015 werd GABA door de Europeese Voedsel en waren Authoriteit beschouwd als veilig voor consumptie. Vanaf dat moment is GABA ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Wanneer je hersenen te weinig GABA neuronen produceren, kan dit je slaap echt beïnvloeden. Deze tekortkoming kan zelfs leiden tot angststoornissen en depressies.

Video uitleg 


Hoe werkt GABA dan?

Dus … het blijkt dat onderzoekers nog niet hebben uitgevonden volgens welk mechanisme GABA precies werkt. Ze weten echter wel wat het doet en dat het effectief is. Ze weten dat je GABA-receptoren belangrijke ontvangers zijn op hersencellen waar GABA zich bindt. Zodra GABA zich aan deze receptoren op een bepaalde zenuwcel verbindt, vermindert dit de kans dat de zenuwcel waarmee hij “praat” in actie komt. Dit betekent in het normale nederlands; wanneer de hersenactiviteit op deze manier wordt verminderd, heeft je lichaam minder stress, angst, een rustiger humeur en wordt slaap gemakkelijker.

Het onderzoek is duidelijk over het feit dat GABA de stemming verbetert en stress vermindert. Er zijn ook aanwijzingen dat het ontspanning creëert en angst vermindert. Het belangrijkste is dat door het suppleren van GABA, mensen sneller in slaap vallen en meer REM-slaap binnen krijgen. Dit kan misschien voor jou dus wel een oplossing zijn, wanneer je onrustig slaapt.

De mogelijkheden van GABA worden zo goed geaccepteerd dat er soms in bepaalde kringen naar wordt verwezen als: ‘de remmer van je hersenen’.

Maar GABA werkt niet alleen in de hersenen. Het is ook aangetoond dat  GABA in het centrale zenuwstelsel en in andere organen functioneert. Dat betekent dat de kalmerende effecten zowel op je hersenen als in je hele lichaam opgemerkt kunnen worden.

Zijn er bijwerkingen van GABA op je slaap?

Er zijn altijd factoren aanwezig die kunnen leiden tot negatieve bijwerkingen voor elk supplement, zoals interacties met andere medicatie en gezondheidsgerelateerde factoren. Het is belangrijk om eerst met je arts of zorgverlener te praten over het nemen van nieuwe supplementen als je momenteel medicijnen gebruikt die een ​​medische aandoening behandelen.

Anderzijds, voor de meeste gezonde volwassenen die slaapproblemen willen aanpakken, wegen de voordelen op tegen de mogelijke bijwerkingen. In zeldzame gevallen kan een te hoge hoeveelheid GABA veroorzaken:

  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Een brandende keel
  • Een slaperig gevoel bij het wakker worden

In de werkelijkheid zien we dat deze bijwerkingen bij niet absurbte doseringen vrijwel nooit voorkomen.

De voordelen van Gamma-Aminoboterzuur 

GABA


Veel mensen kiezen ervoor om GABA in te nemen voor het slapen. Een te lage hoeveelheid GABA in het lichaam wordt in verband gebracht met een verstoorde slaap en slapeloosheid. Veel vrij verkrijgbare slaappillen proberen GABA in het lichaam te verhogen. Een aantal onderzoeken tonen aan dat gefermenteerd voedsel dat GABA bevat, ook de hoeveelheid tijd die het kost om in slaap te vallen kan verminderen en de hoeveelheid slaap die je krijgt, kan verhogen.

GABA als neurotransmitter voor angst en stress kan je lichaam in een hogere staat van ontspanning brengen. In sommige onderzoeken is GABA effectief bij het vertragen van hersengolven. Degenen die dit supplement gebruikten, zagen ook een boost in hun immuunsysteem. De voordelen van GABA-supplementen omvatten dus ook het verlichten van mentale stress.

GABA-pillen worden ook ingenomen tegen hoge bloeddruk. Dit is een natuurlijke manier voor mensen om hun bloeddruk te verlagen, in plaats van te vertrouwen op voorgeschreven medicatie. Het gebruik van GABA kan jouw lichaam helpen een gezonde bloeddruk te behouden. In feite daalt je bloeddruk de hele nacht van nature terwijl je slaapt. Door goed te slapen, kunt je dus een gezonde bloeddruk handhaven. Degenen met slechte slaapschema’s en stoornissen kunnen merken dat ze aan hypertensie, een hoge bloeddruk, lijden.

Hoeveel Gamma-Aminoboterzuur moet ik nemen voor het slapen?


Afhankelijk van waar je GABA voor gebruikt, moet je verschillende doseringen gebruiken. Dit zijn slechts aanbevelingen; mogelijk moet je de dosis aanpassen aan jouw behoeften. Je zou altijd moeten beginnen met een lage dosis, om het vervolgens langzaam te verhogen. Door af en toe een dag geen GABA te suppleren haal je het meeste resultaat uit het suppleren van deze stof.

Een dosering van 200 t/m 800mg GABA is gebruikelijk voor een betere slaap.

Een te lage voorraad GABA en slaapproblemen


Als het GABA in je lichaam is verlaagd, kunnen jouw hersenen het moeilijk krijgen om te ontspannen. Het is dus moeilijker voor je geest om in slaap te vallen. Het hebben van slechts een kleine hoeveelheid GABA in je lichaam kan dus ook het risico op slapeloosheid verhogen.

Kan een te hoge voorraad GABA zorgen voor slaapproblemen?

Ja. Er zijn meldingen van slaapstoornissen wanneer GABA te hoog of laag in het lichaam is. Hoge GABA is in verband gebracht met stress bij kinderen. Dat iets goed is voor het lichaam, betekent niet dat we het moeten gaan misbruiken ‘overdoseren’. Er bestaat dus zoiets als te veel GABA in het lichaam. Overdoseringseffecten vinden pas plaats vanaf het suppleren van 1 gram per dag.

Wat zijn GABA receptoren? 

GABA-receptoren ontvangen berichten die de zogeheten zenuwimpulsen helpen verminderen of remmen. Veel angstmedicijnen binden zich aan GABA-receptoren of versterken GABA om het centrale zenuwstelsel van uw lichaam te vertragen. Supplementen worden gezien als een minder agressieve manier om angst, stress en slaapproblemen te behandelen.

Is GABA zelf effectief genoeg?

Er zijn voldoende aanwijzingen die de kalmerende effecten van GABA aantonen. Dat gezegd hebbende, als het gaat om slapen, is er een groeiend aantal onderzoeken dat bewijst dat GABA de slaap effectiever vergemakkelijkt wanneer het wordt gemengd met andere aminozuren of andere ingrediënten, bijvoorbeeld: het mengen van GABA met L-theanine en magnesium taurinaat. ‘

Vroeger dacht men dat GABA in supplementvorm niet gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeert, Recente onderzoeken geven echter aan dat GABA biologisch beschikbaar is.

Ten slotte is het gemakkelijk voor je lichaam om te wennen aan slaapsupplementen. GABA is dus het meest effectief wanneer het wordt gebruikt in rotatie met andere slaapstoffen.

Kan ik GABA op een natuurlijke manier boosten?

Het nemen van GABA-supplementen is een van de meest effectieve manieren om de GABA-niveaus in jouw lichaam te verhogen. Maar er zijn een heleboel natuurlijke voedingsmiddelen die ook GABA bevatten. Bijvoorbeeld granen en verschillende bonen, noten, zaden, wat zeevruchten, groene bladgroenten en meer. Je kunt ook aromatherapie gebruiken om de GABA-effecten in je lichaam te versterken. Lavendel is bijvoorbeeld erg ontspannend en het is aangetoond dat het de prestaties van GABA in je lichaam beïnvloedt.

Van yoga en meditatie is ook aangetoond dat het de hoeveelheid GABA in je lichaam verhoogt. Als je hierover nadenkt, is het volkomen logisch. Yoga is een bewuste activiteit die zich richt op ontspanning. Dus je verlaagt de stress in je geest en lichaam al door yoga te beoefenen. Ontspannende activiteiten en GABA lijken dus hand in hand te gaan. Als je op zoek bent naar een ontspannen manier om te gaan slapen, dan kan GABA je antwoord zijn.

Onze Goodnight Caps bevatten onder andere 500mg GABA per dosering. Dat is genoeg om je stress te verlichten en je slaap te verbeteren. De overige ingrediënten zoals magnesium taurinaat en L-theanine hebben een positieve wisselwerkijng met het GABA ingrediënt. Daarom werkt dit voedingssupplement ook beter dan het suppleren van GABA alleen. De Goodnight caps kun je “hier” bestellen.

Wij wensen je alvast een goede nachtrust toe!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via onderstaande social media kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email